Maak kennis met Smaak van Waas

Smaak van Waas
20 maart 2024
Producenten coöperaties

“Smaak van Waas is een coöperatie van 17 lokale voedselproducenten die zich vooral richt op gemeenschappelijke promotie. Het is niet eenvoudig om jezelf als kleine producent in de kijker te zetten. Wanneer je met 17 bondgenoten gezamenlijk naar buiten treedt, heb je een veel grotere impact en door de krachten te bundelen, creëer je nieuwe kennis en verhelderende inzichten.”, aldus Sven De Wever, coördinator van de coöperatie.

Tot voor kort nam de coöperatie een afwachtende houding aan als het ging over mogelijke uitbreiding, terwijl ze vandaag actief nieuwe leden rekruteert om de hiaten in het aanbod op te vullen. Ze hameren daarbij wel op het lokale karakter: een producent moet met zijn bedrijf gevestigd zijn in het Waasland en moet in de mate van het mogelijke ook lokale ingrediënten gebruiken. Ze willen voorts meer inzetten op b2b.

Cera ondersteunde Smaak van Waas via advies over het design van de coop en vertaling in de statuten. “En af toe bel ik Hannes nog wel eens met een specifieke vraag over coöperatief ondernemen of de coöperatieve vennootschap”, aldus Sven.

Lees het volledige artikel in CeraScoop (pag. 7), het halfjaarlijks magazine voor de 400.000 Cera-vennoten

Met de actie “Lekkers uit jouw buurt” zet Cera lokale voeding nationaal in de kijker. Zo kunnen Cera-vennoten lokale producten, korteketenproducenten en coöperaties (her)ontdekken. Niet alleen Smaak van Waas, maar ook Puur Limburg doet mee.

Ontdek hen tijdens de “Lekkers uit je buurt-dagen” op zaterdag 18 mei